Balkan Savaşları’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgeden çekilmesine karşın 1915 yılında Çanakkale Savaşı başladığında ataklara duyarsız kalmayan Balkan halkı, ülkemize yardım etmek için hiç çekinmeden canı kıymetine Çanakkale cephesine koşmuştu.
Çanakkale’ye gelenlerin büyük çoğunluğu şehit olurken çok az bir kısmı geri dönebilmişti.
Türk tarihinin altın sayfalarından Çanakkale’de, 107 yıl evvel düşmana karşı savaşan Balkanlardaki Osmanlı tebasının çocukları ve torunları, cetlerinin kahramanlık destanı yazdığı toprakları yakından tanımak için Türkiye’ye geldi.
“Uluslararası Çanakkale Dayanışması” projesi hayata geçirildi
Şehit yakınları, binlerce Anzakın her yıl Çanakkale’ye geldiğini ve dedelerini andıklarını lakin kendilerinin maddi imkansızlıklar sebebiyle Çanakkale’ye gelemediklerini; en azından dedelerinin can verdiği toprakları görmek istediklerini söylemeleri üzerine Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı tarihi bir sorumluluk ve vefa üstlenerek “Uluslararası Çanakkale Dayanışması“ projesini hayata geçirdi.
Tek tek şühedanın torunlarına ulaşıldı
Çanakkale şehitlerinin yakınlarını bulmak maksadıyla proje takımı Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan’da kent şehir, köy köy ve kasaba kasaba dolaşarak alan araştırması yaptı ve tek tek şühedanın torunlarına ulaştı.
Arnavutluk, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan olmak üzere toplam 7 ülkeden gelen 50 şehit ve gazi yakını Türkiye’ye geldiler.
Çanakkale kahramanlarının torunları, düzenlenecek etkinliklerde ülkemizdeki gençlerle buluşacak, tanışacak ve kaynaşacaklar. Bu etkinliklerde, konuklarımız, dedelerinin hangi hislerle niye ve nasıl savaşa katıldıklarını, vatana duydukları hasreti ve Türkiye sevgisini anlatacaklar.
“Şehitlerimize Vefa ve Anma Gecesi”nde davetlilerle bir ortaya gelecekler
İstanbul, Çanakkale ve Bursa programlarının akabinde Ankara’da düzenlenecek olan “Şehitlerimize Vefa ve Anma Gecesi“nde, Çanakkale şehitlerimizin torunları ile üst seviye protokol ve seçkin davetliler bir ortaya gelecekler. Balkan şehitlerin torunları 7 Temmuz günü ülkemizden ayrılacaklar.
“Hedefimiz Türkiye’nin Balkan coğrafyasına verdiği kıymeti pekiştirmek”
Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Lideri Dr. Abdullah Çalışkan yaptığı açıklamada, “Proje sonucunda Türkiye’nin Balkan coğrafyasına verdiği kıymeti pekiştirmek ve bu coğrafya ile olan münasebetlerimize yeni ve farklı bir soluk katmak, bir vakitler birebir mefkureler uğruna bir ortada olduğumuzu, tekrar bir ve bir arada olabileceğimizi hissettirmek ve tarihi bağlarımızı hatırlatmak, şehitlerimize olan vefa hissimizi göstermek, gençlerin, bir vakitler Türkiye’yi kurtarmak için Balkanların seferber olduğunu ve binlerce kişinin Çanakkale’ye gelerek bu uğurda can verdiğini anlamalarını ve hissetmelerini sağlamak, gençlerde, coğrafyada ortak tarih ve ortak baht hissini geliştirmek ve ülkemizin tanıtımına bir nebze de olsa katkıda bulunmak hedeflenmektedir.” diye konuştu.
Dr. Abdullah Çalışkan açıklamasının devamında, “Projemize maddi takviye sağlayan T.C. Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığına, Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı Başkanlığına (TİKA), Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına (YTB), Türk Telekom ve Winpoot firmalarına teşekkür ediyoruz. Projemizin tertibinde büyük emeği olan proje takımımız Feridun CESUR’a, Murat Dursun ÖZEN’e, Mehmet Emin KIZILKUYU’ya, Türk Dünyası Gençlik Kurulumuzun Genel Lideri Ramazan İZOL’a ve ayrıyeten konuklarımızla ilgilenecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM), Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına, Bursa Büyükşehir Belediyesine, Üsküdar Belediyesine, Altındağ Belediyesine, Mamak Belediyesine ve Lapseki Belediyesine de teşekkür ediyoruz.“ sözlerini kullandı.
“Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı’na teşekkür ediyorum”
Ecdanın mezarını bulan Yusun Amca duygusal anlar yaşadığını belirterek, “Allah’a şükürler olsun amcamın mezarını buldum. Bu proje sayesinde bizlere bu his dolu anları yaşatan Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı’na çok teşekkür ediyorum.” dedi.