MIT’deki araştırmacılar birinci sefer elektriğin sıvı üzere aktığını ve su ile benzeri hareketler sergilediğini keşfetti. Ayrıyeten ürettikleri ‘Tungsten Ditellürid’ isminde bir gereç içinde “elektron girdapları” gözlemlediler. Yeni keşfin elektronik aygıtlarda yeni bir çağı başlatabileceği söyleniyor. Çalışma dünyanın en esaslı akademik mecmuası Nature’da yayınlandı.
Su üzere, elektrik de ayrık parçacıklardan oluşur, bu nedenle her ikisinin de emsal biçimde ilerlemesi beklenebilir. Ancak su molekülleri birbirlerini itip birlikte akarlar ve çok büyüktür. Elektronlar ise çok daha küçüktür. Bu nedenle ortamdan ve birbirlerinden daha fazla etkilenirler. Örneğin kısa devre elektronların yapısı gereği meydana gelmektedir.
Makale müelliflerinden Leonid Levitov yeni keşifle ilgili “Tungsten ditellürid, elektronların güçlü bir halde etkileşime girdiği ve parçacıklar yerine kuantum dalgaları üzere davrandığı yeni kuantum gereçlerinden biridir. Ayrıyeten, sıvı gibisi davranışı direkt erişilebilir kılıyor” dedi.
Araştırma takımı hem altın hem tungsten ditellüridin her iki tarafına dairesel bir oda ve ortaya ise dar bir kanal açtı. Akabinde içinden bir akım geçirdi ve elektron akışını ölçtü. Altın üzere standart gereçlerde elektronlar, odalara dağılsalar ve sonra merkezi kanala geri gelseler bile, her vakit tıpkı tarafta hareket etti. Ancak tungsten ditellüridte elektronlar aynı sıvılarda olduğu gibi dairesel odalardan geçerek istikametini bilakis çevirdi ve girdaplar oluşturdu.
Levitov, “Bu, elektronların ferdi parçacıklar olarak değil, bir sıvı üzere davrandığı yeni rejimde olmanın açık bir imzasıdır” diyerek çalışmanın muvaffakiyetinden bahsetti.
Uzmanlara nazaran yeni keşif geliştirilebilirse elektronik aygıtlarda yeni bir çağ başlatabilir ve elektronik ile ilgili tüm bildiklerimizi değiştirebilir. Ayrıyeten uzmanlar daha verimli elektronikler tasarlamanın mümkün olacağına inanıyor.